FÜZES GRILL KUPA

Ha tudsz grillezni,azért! Ha nem tudsz grillezni, akkor, azért!

 

 

A grillezés fogalma, a" to grill "igéből származik, ami roston sütést jelent.

Álljon itt néhány alap szabály amit nem szabad el felejteni,ha grillezéshez készülünk.      

Három dolgot  érdemes észben tartani a helyes grill sütő használathoz.

 - legyen a grill forró,

 - legyen beolajozva,

 - legyen tiszta,

grill_eszkozok.jpgEzek itt, az elengedhetetlen kellékek.

Hogyan grillezzünk!

 - ne pakold rá az ételt a frissen begyújtott grillre,

 - mindig melegítsd jól elő a sütőt, az olajozás pedig azért szüksége,hogy   

   ne tapadjon rá az étel a rácsra.

- figyelj oda, hogy csak közvetlenűl a begyújtás elött olajozd be a rácsot,

  közben és utána soha.

grill_keszulek.jpg

     Ez azért már igen komoly készülék, egyetlen hibája, hogy elektromos ezért  ezen a versenyen nem indulhat!

5 játékszabály a biztonságos grillezéshez

1.Soha ne működtessünk grillt zárt helyeken, mint pl.egy sátor vagy garázs,ahol nincs elegendő oxigén az égéshez.Minden éghető dologtól tarts távol a grilltől!

2. Mindig legyen a közelben valami, amivel a faszenes vagy gáz grillt kontrollálhatod. Spriccelő vagy akár egy vízi pisztoly. Figyelj arra, hogy ha a faszenes grillre spriccelsz, akkor mindig told arrébb az ételt, hogy ne kerüljön rá hamu,mert a spriccelő felkavarja a hamut!

3. Óvd magad is a lángoktól tűzálló köténnyel és hosszú nyelű grill eszközökkel. Célszerű rövid ujjú ruházatban grillezni.

4. Vigyázz a gyerekekre is! Ne engedd, hogy a grillhez nyúljanak, és ne engedd,hogy játszanak a grill sütővel,leginkább nehagyd játszani  őket a grill körül!

5. Minden használat után tisztítsd meg a grill sütőt. Minden zsiradék és ételmaradványt moss le róla, és áztasd be a rácsot fertőtlenítő szerbe.  és aztán alaposan öblítsd is le.

 

Grillezési tippek:

- A szárazabb húsokat,mint például a csirkemell vagy a szűzpecsenye csavarjuk be szalonnával.

- Halakat érdemes nyársra húzni vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni  ( megjegyzés:az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, kukoricalevélés kellemes ízt ad a bele csomagolt halnak)

- A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak,  továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba a pácolás idejét – maximum 2-6 óra a húsoknak, 1 óra a halaknak, fél óra a zöldségeknek.

- A pác legyen egyszerű - sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt vagy grillezés közben megsózni a húsokat!

- A zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom, kukorica. Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk – ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjjal tegyük a nyársra.

- Gyümölcsöket is grillezhetünk – almát, körtét, barackot – majd desszertként őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.

Íme néhány pikáns pác:

- Sertéshús - méz, dijon mustár, borecet, oliva olaj vagy bazslikom ecet és tört bors
- Bárányhús -  paprika, fokhagyma, olivaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olivaolaj, fokhagyma
- Hal – oliva olaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olivaolaj, zöldfűszer
- Rák – thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitroml
- Csirke – méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olivaolaj
- Marhahús – olivaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék

Sütés

  • A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ – lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek.  Általában  5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell,a rákos és halas nyársak.Körülbelül 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen vagy nyárson) 50-60 perc.
  • Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik – lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill!
  • Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.
  • Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkamazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata).
  • Ajánlatos fedeles grillt (pl gömbgrillt) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki.
  • Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik.
  • Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket.
  • Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy  kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.
  • A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.
  • A nyársakat ne felejtsük el többször megforgatni!
  • A kész ételeket  tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük – ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak!
  • A parázs elosztható a grillsütőn, így különböző húsok és zöldségek eltérően grillezhetők (ez némi rutint igényel).


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 7
Heti: 49
Havi: 21
Össz.: 126 056

Látogatottság növelés
Oldal: Grill
FÜZES GRILL KUPA - © 2008 - 2024 - fuzesgrillkupa.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »